Beste Buur, Beste Burgemeester

Met het project introduceren we het gebruik van nieuwe mediatechnologie├źn bij zelforganiserende groepen als instrument voor (cre)a(c)tief burgerschap.

Het project werd in september 2011 gelanceerd met een videoboodschap van de toenmalige burgemeester Patrick Janssens waarin hij zich richt tot de inwoners van de stad Antwerpen.

Groepen bewoners konden de burgemeester via een Digitaal Verhaal laten weten wat er leeft in hun wijk. Wat de troeven en obstakels zijn, hun wensen, idealen en punten van kritiek. Op deze manier konden ze het stadsbestuur inspireren en aanzetten tot actie.

Burgemeester kan ons niet blijven negeren

Methode

De bewonersgroepen werden in vijf bijeenkomsten begeleid bij het maken van een filmpje. Dit traject verliep in drie fasen:

  • Groepen buurtbewoners komen via een debat tot een gedeeld verhaal.
  • Het verhaal wordt omgezet in een korte multimedia-montage.
  • De filmpjes worden door middel van een doorgeef-dvd verspreid in de buurt. Ook worden ze gepubliceerd op inAbuurt.be, een online platform voor Antwerpse bewonersgroepen en op Facebook waar iedereen een reactie kan plaatsen.

Bekijk hier de filmpjes!

 

Dit project kwam tot stand dankzij de fijne samenwerking met Opsinjoren en werd ondersteund door de provincie Antwerpen.